Üdvözöljük a

FEJÉR MEGYE BEMUTATÓ | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

FEJÉR MEGYE BEMUTATÓ

Fejér megye a Közép-dunántúli régióban, Magyarország legfejlettebb nyugati részén, a Dunántúl közepén helyezkedik el. Földrajzi elhelyezkedését tekintve a legszerencsésebb adottságú megyék közé tartozik, fontos közlekedési folyosók szelik át, amelyek kedvezőleg hatnak a gazdasági fejlődésére. Az ország területének 6 %-át elfoglaló megye területén a népesség mintegy 4 %-a, 430.000 fő él, ám az ország GDP-jének több mint 11 %-át itt állítják elő.

 


A megyében 107 település van, a megyeszékhely Székesfehérvár, amely a világ 10 legdinamikusabban fejlődő városa közé tartozik. A város földrajzi fekvése ideális, félúton helyezkedik el Budapest és a Balaton között, igen fontos közúti és vasúti útvonalak találkozásában. A fővárost követően a legnagyobb közlekedési csomópont az országban. A 110.000 főt számláló város a megye jelentős ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi és pénzügyi központja.

Székesfehérvár kedvező fekvésének, magasan kvalifikált szakembereinek és ipari hagyományainak köszönhetően a térség kiemelt jelentőségű gazdasági szereplője. Sok multinacionális vállalat telepedett meg a városban, mint pld. az Alcoa cégcsoport több vállalata, vagy éppen a Visteon Hungary Kft. (korábban Ford Hungary).

A város öt ipari parkkal rendelkezik, amelyekben többek között olyan világcégek, mint a Philips, Denso valósítottak meg nagy volumenű beruházásokat az elmúlt néhány évben. A multinacionális cégeket később követték a nyugat-európai beszállítóik is, amelyek szintén számottevően növelték a szakképzett és szakképzetlen munkaerő számára az elhelyezkedési lehetőségeket.

Természetesen megtalálhatók a magyar tulajdonú vállalatok is a megyében, amelyek igen jelentős helyet foglalnak el a magyar gazdaság szereplői között, egyben reprezentálják a megye ipari szerkezetét is. Ezek közé tartozik pld. a Karsai Holding Zrt. (műanyagipar), Videoton Holding Zrt. (elektronika, ipari részegségek), Albacomp Zrt. (számítógép és részegységei). A felsorolt vállalatok termékei a magyar export tekintélyes hányadát képezik.

A megye városai közül jelentős iparral rendelkezik Dunaújváros, a hazai acélipar központja. Továbbá kiemelt helyen szerepel Mór, amely igen sok külföldi befektetőt vonzott az elmúlt időszakban. A városban található ipari zónában főleg autóipari beszállító cégek működnek, elsősorban német és amerikai tulajdonú vállalatok magyarországi leányvállalatai, de működik japán és spanyol befektető által létrehozott vállalat is. A nagymennyiségű működő tőke új munkahelyeket teremtett, kedvező hatással a város életére, működésére, látványos, gyors fejlődést produkálva.

A megye többi városában (Bicske, Sárbogárd, Polgárdi, Enying, Gárdony) is egyre több befektetés ösztönző beruházást végeznek el az önkormányzatok annak érdekében, hogy fejlettebb infrastruktúrával rendelkezve mind több befektetőt vonzzanak térségükbe.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amely az 1999. decemberében módosított kamarai törvény értelmében 2000. november 1-jétől önkéntes tagsággal működik, a megye gazdasági életében, további fejlődésében meghatározó szerepet tölt be. A kamara tagjai között megtalálhatók a már fentebb említett multinacionális és hazai tulajdonú vállalatok, valamint közép- és kisvállalkozások egyaránt. Ezen kívül jelentős kézműves tagsággal is rendelkezik. A statisztikai számokat tekintve elmondható, hogy a kamarai tagsággal rendelkező vállalkozások állítják elő a megyében megtermelt GDP 70-80 %-át.

A címerekre kattintva Ön is meglátogathatja Fejér megye, Székesfehérvár, Dunaújváros és Mór honlapjait.