Üdvözöljük a

Az alapoktól kell újjáépíteni a rendszert | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az alapoktól kell újjáépíteni a rendszert

Szerző: Vathy Szonja | 2019. június 19.

Az építőipar sok éve, sok sebből vérzik – vélekedik Puska József, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Építőipari tagozatának elnöke, akivel a május 31-ei Építőipari fórum apropóján beszélgettünk.

A Gazdaság Házában tartott rendezvény az aktuális és jövőbeni épületenergetikai előírásokra, az építőipari jogszabályokra koncentrált. Ahogy azt az építőipari tagozat elnöke, Puska József is elmondta, a fórumnak fontos szerepe van, hiszen lényeges, hogy az érintettek időben értesüljenek az aktuális követelményekről és tudjanak alkalmazkodni.

- Sajnos a jogszabályi környezet folyton változik, így nagy a bizonytalanság. Minden új beruházás komoly előzetes körültekintést igényel. Ugyancsak lényeges – és a fórumon is elhangzott - hogy 2021 januárjától kizárólag a közel nulla energiafelhasználású épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt, hatósági bizonyítványt. Ezen ingatlanok paraméterei, jogszabályi háttere azonban még időközben is változhat – részletezi az elnök, aki mindemellett azt is hozzáteszi: ez csak a „jéghegy csúcsa”.

Puska József szerint az építőiparban dolgozók számos nehézséggel küzdenek: ilyen a képzett munkaerő hiánya, az elaprózódott cégstruktúra, az alacsony bérszínvonal, a fekete foglalkoztatás, és a rengeteg egyéni vállalkozó, akik „katás”- rendszerben adóznak.  

- Komoly probléma továbbá, hogy a teljes építési volumen 16-18 százalékát teszik ki csupán az újépítésű lakóházak Magyarországon. Ez Európában átlagosan 36 százalék. Hazánkban éves szinten tehát kevesebb új lakás épül, mint ahány lakhatatlanná válik – magyarázza a vezető, aki szerint ezekre nehézségekre nem léteznek instant megoldások, szemléletformálásra lenne szükség az alapoktól kezdve. Át kell gondolni, hogyan lehet megnyerni a diákokat a szakmának és miként lehet belőlük, valódi, értéket teremtő szakembereket nevelni.