Üdvözöljük a

„A mai kor emberének feszítő kérdéseket ad” | Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„A mai kor emberének feszítő kérdéseket ad”

Szerző: Vathy Szonja | 2019. június 19.

Barabási Albert-László, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja vette át idén a Bolyai János Alkotói Díjat. A díjat 1998-ban, magántőkéből, üzletemberek hozták létre, az alapítók között volt Karsai Béla, a Karsai Holding Zrt. elnöke is.

A Bolyai-díjat magántőkéből hozták létre 1998-ban üzletemberek: a kezdeményező Somody Imre, Karsai Béla, Lantos Csaba, Somody Imréné, valamint Várkonyi Attila. Hozzájuk csatlakozott 2001-ben Alexander Brody író és reklámszakember, majd 2009-ben további két magyar származású tudóssal egészült ki a támogatók köre: a már elhunyt Oláh György Nobel-díjas kémikus és John Lukacs történész védnökként vett részt a kezdeményezésben.

- A Díj alapításakor még nagyon sok nyitott kérdés maradt bennünk, amit az élettől vártunk megválaszolásra. Ilyen volt a társadalom érdeklődése vagy közönye a tudományos területek iránt. Az is komoly kérdés volt, hogy képesek leszünk-e megtölteni a Kongresszusi központ 2000 fős termét érdeklődővel. Azt sem tudtuk, hogy az akkori celeb világban átüti-e a sajtó küszöbét egy egészen másfajta értékrend, amelyet a díjazottak képviselnek. Mára sok kérdésre választ kaptunk. – emlékezett vissza a díj alapításának időszakára Karsai Béla, díjalapító, a Karsai Holding Zrt. elnöke.

Az eltelt több, mint húsz év megadta a válaszokat a felmerült kérdésekre.

- A társadalom érdeklődik és várja a következő díjátadást. Garanciát nyújt a díjbizottság a jó jelölt kiválasztásában. Tizennégy tudós és a mindenkori Köztársasági Elnök képes a legjobb döntés meghozatalára, így a hibázás lehetősége minimális. Eddig minden díjazottat nagy tisztelet és elismerés övez. Az, hogy képesek vagyunk-e megtölteni 2000 fős termet a válasz igen, van érdeklődés a díjátadó után. Mégis fordulópontként éltük meg a díjátadás visszakerülését a Magyar Tudományos Akadémia épületébe. Ennek a díjátadásnak egész egyszerűen ott a helye és nem egy színházban, vagy kulturális intézményben. Ami számomra meglepő volt, hogy csekély érdeklődés mutatkozott az országgyűlési képviselők részéről, így hamar megtanultuk, hogy az üres sorokat nem akarunk látni az Ő érdektelenségük miatt. (tisztelet a kivételeknek, mert voltak) Ez is szépen beállt és tudjuk kik azok, akik számára fontos a Tudomány elismerése.

 A “celeb” világra is választ kaptunk, mert sikerült átütni a sajtó ingerküszöbét így komoly híradás jelenik meg a napi sajtóban az eseményről. Ezen túlmenően masszív tudományos hírértéke van az átadásnak és a díjazott személyének.

 Az eddigi tíz díjazott munkásságához olyan meghatározó modern területek tartoznak, amelyek a mai kor emberének feszítő kérdéseket ad. Ha csak az agykutatásra, biológiára, lézerfizikára, nyelvünk megőrzésére, számítástechnikára, és végül a mostani díjazott területére gondolok – a hálózatkutatásra –, akkor belátható, hogy átszövik életünk minden pillanatát. Ebben a programban való részvétel igazi inspirációt adott és ad ezen feladat további végzéséhez. Jó döntés volt ezen területen mecénási, alapítói szerepet vállalni. – foglalta össze Karsai Béla.